Hykleri og bortforklaring fra norsk UD

Ivar Espås Vangen – medlem i Rødt Universitetslag Trondheim

Statssekretær Tore Hattrem (H) fra Utenriksdepartementet prøver i et debattinnlegg på Dagbladet.no å bortforklare beskyldningene om at norskprodusert militært utstyr har blitt brukt til å myrde sivile mennesker i Jemen.

Han skriver:

«Det er viktig å slå fast at Norge har et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Et av de strengeste i verden. Det har gjennom årene vært tilnærmet tverrpolitisk enighet om regelverket i Stortinget. »

Dette er ikke noe argument. Dersom alle er fæle, og en sjøl bare er «nokså fæl», er det ikke mye å slå seg på brystet over. At det hersker tverrpolitisk enighet (tilnærmet riktignok) er jo heller et symptom på hvor dårlig det står til i utforminga av norsk utenrikspolitikk, framfor noe annet.

Han fortsetter:

«Det er ikke eksportert våpen til Saudi-Arabia slik man lett kan få inntrykk av ved å lese Dagbladet.»

Dersom han får dét inntrykket leser han i så fall dårlig. Dagbladet-lederen var klar og tydelig på at det ikke er VÅPEN som eksporteres til Saudi-Arabia, men annet militært utstyr. Er det dermed sagt at det er helt ålreit? Vi har kanskje ikke solgt dem kulene og geværene, men vi selger dem annet utstyr de trenger for å begå mord og grusomheter. Dette er så kunstig at man må være politiker for å forstå det.

Så rettferdiggjør han sunni-diktaturenes invasjon av Jemen med at de er der på forespørsel fra den legitime regjeringen. En regjering som for øvrig ikke har vist seg i stand til å stå imot det folkelige opprøret som har pågått de siste åra. Dersom dét gjør krigen rettferdig; hvorfor er vår sittende regjering så sinte på Russland for deres bombing i Syria? De gjør det jo også på forespørsel fra sittende regjering i Syria. At Norge med allierte på magisk vis vedtok at Assadregjeringa ikke lenger er Syrias legitime regjering endrer ikke på dette. Er det slik at det er greit når våre allierte bandittregimer i Arabia kriger i sine naboland, mens det -ikke- er greit at Russland støtter opp sin siste allierte i regionen? Dobbelmoralen lenge leve.

Hattrem avslutter innlegget sitt med den mest komiske setninga av alle:

«Norge ser meget alvorlig på krigsforbrytelser, og vår holdning er at krigsforbrytelser alltid skal straffeforfølges».

Med mindre de utføres av våre allierte, vel og merke. Hvorfor har for eksempel ikke Norge krevd at samtlige amerikanske presidenter etter krigen skal stilles for noen krigsforbryterdomstol? Hva med norske politikere som sendte bombefly ned til Serbia i 1999 uten FN-vedtak i ryggen? Bør ikke de straffeforfølges dersom «vår holdning er at krigsforbrytelser alltid skal straffeforfølges»?

Antakelig ikke. Det er bare å føye inn dette innlegget i neste kapittel over det norske utenrikspolitiske hykleriets historie, først som sist.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s